Foto's van google kosten geld

“Ik haal al mijn foto's voor mijn websites van google”, zegt een zzp-er in Seats2meet Eindhoven.

Deze zin haalt mij direct uit mijn werk. Een half jaar geleden deed ik precies hetzelfde. Maar na een brief van Gettyimages ben ik daar mee gestopt. Ik kan het niet laten om te reageren op de opmerking. “Houd er dan wel rekening mee dat je een hoge rekening ontvangt”.

 

Gratis website wordt dure grap.

Na de oprichting van Justincommunications heb ik een website gebouwd in Wordpress. Een manier om gratis een website te bouwen. Elke website heeft beeldmateriaal nodig.

Veel foto's maak ik zelf. Voor algemene beelden en thumbnails gebruik ik afbeeldingen die ik met google vind.

Enkele maanden nadat ik mijn website op het internet zet, belandt er een brief in mijn brievenbus. In een brief van 9 kantjes wordt mij op dringende toon verteld dat ik een afbeelding van mijn website moet halen. De getoonde afbeelding kost mij iets minder dan 1000 euro. Gettyimages dreigt, dat als ik de afbeelding niet wil verwijderen, de kosten nog hoger oplopen.

De schrik slaat mij om het hart. Een groot deel van mijn eerst verdiende geld gaat met deze rekening in rook op.

Het gaat om een afbeelding van 210 bij 80 pixels die op mijn homepage staat. Deze afbeelding heb ik inderdaad van google gedownload. Dit worden een paar dure pixels. Daar gaat mijn gratis website.

Gettyimages vragen 885 € voor 210x80 px 

 

Geen waarschuwing

Dit verhaal vertel ik de zzp-er in Seats2meet. “Maar de brief is toch een waarschuwing?”, zegt hij. Nee de brief is geen waarschuwing. Het is een rekening voor het gebruik van de afbeelding. Dat wordt me al te duidelijk als ik het nummer van Gettyimages bel. Een Nederlandse dame vertelt dat ik de rekening dien te betalen en de afbeelding direct moet verwijderen. “Maar dan mag je de afbeelding gewoon blijven gebruiken na deze hoge rekening”, reageert de zzp-er. Nee, niks daarvan. Betalen en verwijderen van je website. Volgens Gettyimages pleeg ik diefstal en ze schermen met een rechtszaak.

 

Afpingelen en betalen

De rekening is veel te hoog en ik weet de prijs tot rond de 300 € te praten. Bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) doe ik navraag of ik het bedrag echt moet betalen. De advocaat van de NVJ geeft aan dat Gettyimages veel van dit soort brieven verstuurd. Ze geeft me het advies om te betalen, maar wel eerst te controleren of Getty de rechten op de foto heeft. Ik doe een zoektocht op internet en ontdek dat ik niet de enige ben met dit probleem. Tros Radar heeft er aandacht aan besteed. Het programma heeft een draaiboek opgesteld. Hierin kan je lezen wat je kunt doen als je een brief van Gettyimages ontvangt.

Ik besluit mijn verlies te nemen en 300 € te betalen. Na dit bedrag te hebben betaald krijg ik een bewijs van betaling en is de zaak gesloten.

 

Wel of geen afbeeldingen van google gebruiken?

De zzp-er kijkt mij aan alsof hij een bolletje oorsmeer proeft. “Ik weet niet of ik nu blij moet zijn met je verhaal”, zegt hij. “Als ik alle afbeeldingen moet kopen of laten maken door een fotograaf, wordt het wel erg duur.”

Dat is de afweging die je moet maken. Betaal je voor een afbeelding, of hoop je dat de rechthebbende er niet achter komt? Ik neem geen risico meer. Ik heb al mijn foto's van mijn website laten maken door een fotograaf. Maar wat doen jullie?
Neem contact op

×